BLOG tr

KENDİ SPONSORLUĞUNDA VASIFLI İŞÇİ VİZESİ (SELF-SPONSORSHIP SKILLED WORKER VISA)

Birleşik Krallık‘ta yeni bir iş kurmakla ilgileniyorsanız veya mevcut bir Birleşik Krallık’ta işletmeniz varsa, kendi sponsorluğunuz yoluyla, yani kendi Birleşik Krallık şirketiniz tarafından sponsor edilerek Vasıflı İşçi vizesi (Self-Sponsorship Skilled Worker Visa) almaya hak kazanabilirsiniz. Kendi sponsorluğunuz ile Vasıflı İşçi vizesine başvurabilmeniz için Birleşik Krallık ’ta ki şirketinizin bir Vasıflı İşçi sponsor lisansı (Self-Sponsorship License) alması gerekecektir.

Kendi sponsorluğundaki Vasıflı İşçi vizesi rotası Birleşik Krallık 'ta oturum izni almaya hak kazanabilir ve başvuru sahiplerine bağımlı eşler ve çocuklar oturum izninden yararlanabilir.

Kendi Sponsorluğunda Vasıflı İşçi Vizesi (Self-Sponsorship Skilled Worker Visa) için Gerekenler Nelerdir?

  • 18 yaşında veya daha büyük olmanız;
  • Aktif ve gerçek olan kurulu bir Birleşik Krallık şirketinizin olması;
  • Birleşik Krallık 'ta ki şirketiniz Vasıflı İşçi sponsor lisansı için başarılı bir şekilde başvuruda bulunulmuş olması;
  • Birleşik Krallık 'ta ki şirketiniz yapmayı planladığınız iş için size geçerli bir Sponsorluk Sertifikası tahsis etmesi;
  • İş teklifiniz gerçek bir açık pozisyon olması;
  • İşiniz uygun bir beceri düzeyinde olması;
  • Genel bir maaş eşiğine, meslek için 'gidişat oranına' ve asgari bir saat ücretine (varsa) eşit veya bunları aşan bir maaş ödenecek olması;
  • Sponsorunuz gerekli ‘Göçmenlik Becerileri Ücretini’ ödemesi
  • İngilizce dilinde en az CEFR Seviye B1'e (okuma, yazma, dinleme ve konuşmada IELTS 4.0'a eşdeğer) yetkin olması;
  • Kamu fonlarına güvenmeden kendinizi geçindirmek için yeterli paranız olması;
  • Gerekiyorsa adli sicil kaydı temin edilmesi;
  • Gerekiyorsa, geçerli bir verem sertifikası temin edilmesi.

Vasıflı İşçi vizesine sponsor olmak için yerine getirilmesi gereken kesin gereklilikler başvuranın koşullarına bağlı olarak değişmektedir.

Kendi Sponsorluğundaki Vasıflı İşçi Vizesine Nasıl Başvurulur?

Vasıflı İşçi vizesi için kendinize sponsor olabilmeniz için 4 adımın tamamlanması gerekmektedir. Bunlar;

  • Birleşik Krallık 'ta bir şirket kurmak,
  • Vasıflı İşçi sponsor lisansı için başvuru yapmak,
  • Sponsorluk Belgesi almak,
  • Vasıflı İşçi vizesi için başvuru yapmaktır.

Aşama 1: Bir Birleşik Krallık Şirketi Kurmak

Sponsorluk yoluyla Vasıflı İşçi vizesine hak kazanmak için öncelikle Birleşik Krallık 'ta yeni bir şirket kurulması ya da Birleşik Krallık 'ta halihazırda kurulmuş bir şirket olması gerekmektedir.

Yurtdışından Bir Birleşik Krallık Şirketi Kurmak Mümkün mü?

Yurtdışından bir Birleşik Krallık şirketi kurmak mümkündür. Bir Birleşik Krallık şirketinin yöneticisinin Birleşik Krallık 'ta ikamet etmesi veya İngiliz vatandaşı olması şartı yoktur. Ancak, Birleşik Krallık 'ta ikamet etmeyenler de dahil olmak üzere Birleşik Krallık şirketlerinin tüm yöneticileri belirli gereklilikleri ve yükümlülükleri yerine getirmelidir.

Birleşik Krallık 'ta ikamet etmeyen bir direktör, yönetim kurulu toplantılarına katılmak veya resmî belgeleri şahsen imzalamak gibi görevlerini yerine getiremiyorsa, Birleşik Krallık 'ta ikamet eden bir temsilci atayabilir.

Ayrıca, bu süreçte, şirket sahibi olduğunuz ülkenizde denizaşırı şirketlerin kaydına ilişkin tüm ilgili yasa ve yönetmeliklere uyulmalıdır.

Aşama 2: Vasıflı İşçi Sponsor Lisansı (Skilled Worker Sponsor Licence) için Başvuru

Birleşik Krallık 'ta bir şirket kurduktan sonra, kendi sponsorluğunuzla Vasıflı İşçi vizesi almak için atacağınız bir sonraki adım, Birleşik Krallık 'ta ki işletmenizin Vasıflı İşçi sponsor lisansı için başvuruda bulunması ve bu lisansı almasıdır.

Vasıflı İşçi Sponsor Lisansı için Gerekenler Nelerdir?

  • Birleşik Krallık' ta ki işletmenizin Birleşik Krallık 'ta yasal olarak faaliyet gösteren gerçek bir işletme olması;
  • Birleşik Krallık' ta ki işletmenizin sponsorluk görevlerini etkin bir şekilde yerine getirebilecek kapasitede olması;
  • Birleşik Krallık 'ta ki işletmenizin, Vasıflı İşçi rotasının maaş ve beceri seviyesi gerekliliklerini karşılayacak şekilde gerçek bir istihdam sunuyor olmasıdır.

Birleşik Krallık 'ta Yasal Olarak Faaliyet Gösteren Gerçek İşletme Ne Demektir?

Home Office 'i işletmenizin Birleşik Krallık' ta yasal olarak faaliyet gösteren gerçek bir işletme olduğuna ikna etmek için, sponsor kılavuzunda belirtilen en az dört belgeyi sağlamanız gerekecektir.

Zorunlu belgeler başvurunuzun koşullarına bağlı olarak değişecektir ve bu nedenle her zaman profesyonel tavsiye alınmalıdır. Bununla birlikte, bir işletmenin Birleşik Krallık'ta 18 aydan daha kısa süreli bir ticaret yaptığı (ve bu nedenle başlangıç işletmesi olarak nitelendirildiği) durumlarda, Vasıflı İşçi sponsorluk lisansı başvurusunun genellikle aşağıdaki belgeleri içermesi gerekmektedir:

Zorunlu belge:

İşletmenin Birleşik Krallık 'ta Finansal Davranış Otoritesi (Financial Conduct Authority) ve İhtiyati Düzenleme Otoritesi (Prudential Regulation Authority) tarafından kayıtlı bir kurumsal bir banka da güncel banka hesabına sahip olduğuna dair kanıt;

Ayrıca aşağıdaki belgelerden herhangi üçü:

  • İşletmenin PAYE ve Ulusal Sigorta için bir işveren olarak HMRC 'ye kayıtlı olduğunun kanıtı; veya
  • İşletmenin KDV için kayıt yaptırdığına dair kanıt; veya
  • İşletmenin Finansal Davranış Otoritesi tarafından yetkilendirilmiş bir sigortadan en az 5 milyon GBP tutarında işveren sorumluluk sigortası teminatına sahip olduğuna dair kanıt; veya
  • İşyerinin işletme tarafından satın alındığının veya kiralandığının kanıtı; veya
  • İşletmenin en son yıllık hesapları bulunmalıdır.

Birleşik Krallık 'ta İkamet Etmeyen Bir Kişi Birleşik Krallık 'ta Ticari Banka Hesabı Açabilir mi?

Birleşik Krallık ‘ta ikamet etmeyen bir kişinin Birleşik Krallık ‘ta bir ticari banka hesabı açması mümkündür, ancak gereklilikler ve prosedürler bankaya ve bireysel koşullara bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

Birleşik Krallık‘ta ikamet etmeyen biri olarak Birleşik Krallık ‘ta bir banka hesabı açmak için genellikle pasaport veya ulusal kimlik kartı gibi kimlik belgeleri, adres kanıtı (ikamet etmeyen biri olarak elde edilmesi daha zor olabilir) ve gelir veya finansman kaynağı kanıtı sağlanması gerekmektedir.

Bazı bankalar Birleşik Krallık ‘ta bir adresinizin olmasını veya Birleşik Krallık'ta vergi mükellefi olmasını şart koşabilir. Buna ek olarak, bazı bankalar Birleşik Krallık ‘ta ikamet etmeyenlere yalnızca temel banka hesapları gibi belirli hesap türlerini sunabilir.

Ayrıca, bazı bankaların hesap açmak için bir şubeyi şahsen ziyaret etmenizi gerektirebileceğini, diğerlerinin ise çevrimiçi bir hesap açmanıza izin verebileceğini unutmamak önemlidir. Bu durum, bankadan bankaya farklılık göstermektedir.

Farklı bankaları ve İngiltere'de ikamet etmeyenler için gereksinimlerini araştırmanız ve bir ticari banka hesabı açmak için hangi belge ve bilgileri sağlamanız gerektiğini öğrenmek için doğrudan onlarla iletişime geçmeniz önerilir. Seçeneklerinizi açıklayabilecek ve bankanın tüm gereksinimlerinin karşılandığından emin olmanıza yardımcı olabilecek bir profesyonele danışmak isteyebilirsiniz.

Birleşik Krallık'ta ki İşletmenin Birleşik Krallık 'ta Ticaret Yapması Gerekiyor mu?

Birleşik Krallık' ta ki işletmenizin Companies House 'a kayıtlı olması, Birleşik Krallık ‘ta bir ticari banka hesabına sahip olması ve çoğu durumda PAYE/NI ve KDV için kayıtlı olması gerekecektir, ancak Birleşik Krallık ‘ta aktif olarak ticaret yapıyor olması veya herhangi bir gelir elde etmiş olması gerekmemektedir.

Bununla birlikte, Birleşik Krallık 'ta ki işletmenizin Birleşik Krallık ‘ta yasal olarak faaliyet gösteren gerçek bir kuruluş olduğu konusunda İçişleri Bakanlığı'nı ikna etmek genellikle daha kolay olacaktır, örneğin;

  • Aktif olarak ticaret yapan mevcut bir denizaşırı işletme varsa ve denizaşırı işletmenin Birleşik Krallık‘ta bir şubesini kurmak için yasal bir iş vakası oluşturulabilir ise;
  • Birleşik Krallık 'ta ki iş için detaylı bir iş planı varsa;
  • Başta personel giderleri olmak üzere Birleşik Krallık 'taki işi yürütmek için yeterli yatırım fonuna sahip ise;
  • Birleşik Krallık 'ta işletmenize dair işleyen bir web sitesi, telefon numarası ve e-posta adresi kurmak gibi bazı erken iş faaliyetlerinde bulundu ise Birleşik Krallığın İçişleri Bakanlığı başvurunuzu nitelikli olarak değerlendirilecektir.

İşletmenin Sponsorluk Görevlerini Yerine Getirme Yeteneğine Sahip Olması Ne Demektir?

Tüm lisanslı sponsorlar belirli görevleri yerine getirmekle yükümlüdür. Lisanslı bir sponsor olarak görevler arasında kayıt görevleri, kayıt tutma görevleri ve Birleşik Krallık göçmenlik yasalarına uyumluluk yer almaktadır.

Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı, mevcut insan kaynakları ve işe alım sistemleri ve uygulamalara bakarak işletmenin sponsorluk görevlerini yerine getirip getiremeyeceğine karar vermektedir.

Örneğin, sponsorlu bir çalışanın işe gelmediğini veya mevcut izninin ne zaman sona ereceğini belirtilmesine olanak tanıyan sistemlere sahip olup olmadığını bilmek isteyecektir. Ayrıca, başvurunuz hakkında karar vermeden önce veya ruhsat verildikten sonra bir uygunluk denetimi de yapabilirler.

Sponsor lisansı başvuru hizmetimizin bir parçası olarak, tüm müvekkillerimize ayrıntılı bir İnsan Kaynakları politikası ve prosedür paketi hazırlanmaktadır. Bu pakete iş tanımı analizi, Sponsor Lisansı Politikası kılavuzu, Çalışma Hakkı Kontrolleri kılavuzu, kayıt tutma kontrol listesi ve kayıt tutma şablonları ile İnsan Kaynakları sistemleri ve prosedürlerine ilişkin sürekli tavsiyeler de dahildir.

Maaş ve Beceri Seviyesi Gereksinimlerini Karşılayan Gerçek İstihdam Ne Demektir?

Birleşik Krallık'ta ki şirket ilgili belgeleri incelemenin yanı sıra, İçişleri Bakanlığı aşağıdakilerden emin olmak isteyecektir:

  • Birleşik Krallık 'ta ki şirketin Vasıflı İşçi rotasının beceri seviyesi gerekliliklerini karşılayan bir istihdam sunacaktır (normalde RQF Seviye 3 veya üzeri);
  • Birleşik Krallık 'ta ki şirketin Vasıflı İşçi rotasının maaş seviyesi gerekliliklerini karşılayan bir istihdam sunulması gerekmektedir. Normalde yıllık en az 26,200 GBP, ancak işçi olarak alternatif 'takas edilebilir puanlar' almanız halinde yıllık en az 23,580 GBP veya 20,960 GBP olabilir.
  • Sponsor olmak istenilen işin gerçek olması;
  • Sponsor olan işletme ile işçi arasında doğrudan bir işveren-çalışan ilişkisi olması, ancak işçinin yurtdışında istihdam edilebilmesi ve bazı durumlarda serbest çalışmaya izin verilmesi;
  • İşletmenin, devam eden veya rutin bir rolü üstlenmesi için bir çalışanı üçüncü bir tarafa kiralamayı içeren bir role sponsor olmak istememesi.

Bu nedenlere dayanarak, şirketin sponsor lisansı başvurusunun bir parçası olarak, İçişleri Bakanlığı'na ek olarak aşağıdakileri sağlamanız gerekecektir:

  • Şirketinizin neden Vasıflı İşçi sponsor lisansı için başvurduğuna, faaliyet gösterdiğiniz sektöre ve açılış/çalışma saatlerine ilişkin bir açıklama;
  • Sahip, yönetici ve yönetim kurulu üyelerini detaylandıran güncel bir hiyerarşi şeması;
  • İsim ve unvanları da içeren bir çalışan listesi (işletmenizin 50 veya daha az çalışanı varsa);
  • Şirketinizin doldurmak istediği ve Sponsorluk Sertifikası (CoS) vermeyi planladığı işler hakkında, iş unvanı ve meslek kodu, görevler, işin hiyerarşi tablosundaki yeri, iş bugün boş olsaydı şirketin garanti edeceği asgari maaş ve gerekli beceri, deneyim ve nitelikler dahil olmak üzere bilgiler;
  • İşletmenin Sponsorluk Sertifikası (CoS) atamayı planladığı rol için ilan verilmemiş ancak rol için bir kişi belirlenmişse, kişinin iş için en uygun kişi olarak nasıl belirlendiğine dair ayrıntılar ve çeşitli kişisel bilgiler.

Kilit Personel Kimdir? Nasıl Atanır?

Sponsorluk lisansı için başvurunuzu yapmadan önce 3 Kilit Personel atamanız gerekecektir:

  • Bir Yetkilendirme Görevlisi - sponsorluk ruhsatını yönetecek ve ruhsattan nihai olarak sorumlu olacak, sponsorluk ruhsatı görevlerinin yerine getirilmesini sağlayacaktır;
  • Bir Kilit İrtibat Kişisi- işletmeniz ile İçişleri Bakanlığı arasındaki ana irtibat kişisi olarak hareket edecektir;
  • Sponsorluk Yönetim Sistemini (SMS) kullanarak günlük sponsorluk faaliyetlerini yürütecek en az bir Seviye 1 Kullanıcı atanmalıdır.

Kendi kendine sponsorluk düşünülürken, aşağıdaki özel kilit personel gereksinimleri akılda tutulmalıdır:

Kilit Personel rolleri aynı kişi veya farklı kişilerin bir kombinasyonu tarafından doldurulabilir;

  • Kilit personelin her biri (veya tüm rollerin aynı kişi tarafından doldurulduğu durumlarda kilit kişi) atama tarihinde ve atandıkları rolü yerine getirecekleri süre boyunca Birleşik Krallık 'ta bulunmalıdır;
  • Yetkilendirme Görevlisi ve ilk Seviye 1 Kullanıcı, başvuru tarihinde Birleşik Krallık kuruluşunun ücretli bir yöneticisi, çalışanı veya ofis sahibi (örneğin şirket sekreteri) olmalıdır;
  • Yetkilendirme Görevlisi, sorumluluklarını yerine getirmek için Birleşik Krallık işletmesi üzerinde yeterli denetime sahip olmalıdır; ve
  • Seviye 1 Kullanıcısı İngiliz vatandaşı veya Birleşik Krallık 'ta oturum izni ile yerleşik olmalıdır.

Uygulamada bu gereklilikler, kendi sponsorluğunuzla Vasıflı İşçi vizesine başvurmak için Birleşik Krallık ‘ta yerleşik ya da Britanyalı olan ve Birleşik Krallık ‘ta ki işletmenizin ücretli yöneticisi, çalışanı ya da ofis sahibi olarak atamak istediğiniz güvenilir bir kişiye sahip olmanız gerektiği anlamına gelmektedir.

Birleşik Krallık Direktörü ve Yetkilendirme Görevlisi olarak hareket etmesi için üçüncü taraf bir temsilcinin hizmetlerine ücret karşılığında ödeme yapmayı düşünüyorsanız, temsilcinin sorumluluklarını yerine getirmek için Birleşik Krallık 'ta ki işinize yeterli katılım ve gözetime sahip olduğu konusunda İçişleri Bakanlığı'nı nasıl tatmin edeceğini düşünmek isteyebilirsiniz. Ayrıca, İçişleri Bakanlığı'nın Yetkilendirme Görevlisinin işyerine habersiz uyum ziyaretleri yapabileceğini ve düzenli olarak yaptığını da aklınızda bulundurmanız gerekmektedir.

Aşama 3: Bir Sponsorluk Sertifikası (CoS) Atanması

Şirketinizin sponsorluk lisansı başvurusu onaylandıktan sonra, işletmeniz Tanımlanmış Sponsorluk Sertifikası (CoS) için başvuruda bulunabilecek ve ardından bu sertifikayı şirketinize atayabilecektir.

Sponsorluk Sertifikaları, istihdam etmek istediğiniz her göçmen işçi için atanması gereken elektronik kayıtlardır. Her Sponsorluk Sertifikası (CoS), başvuran işçinin kendi kendine sponsorluk Nitelikli İşçi vizesine başvurmasını sağlayan benzersiz bir referans numarasına sahip olacaktır.

Sponsorluk Sertifikanız, Vasıflı İşçi başvurunuzun tarihinden en fazla 3 ay önce düzenlenmiş olmalıdır.

Sponsorluk Belgeniz, aşağıdakiler de dahil olmak üzere belirli zorunlu bilgileri içermelidir:

  • Adınız, işiniz ve maaşınızla ilgili ayrıntılar;
  • Vasıflı İşçi vize başvurunuzun yapıldığı tarihten en fazla 3 ay sonra olan bir başlangıç tarihi;
  • Sponsorluk Belgesinin daha önce kabul ya da reddedilen bir başvuruda kullanılmadığının ve sponsor tarafından geri çekilmediğinin ya da İçişleri Bakanlığı tarafından iptal edilmediğinin teyidi gereklidir.

Aşama 4: Kendi Sponsorluğunda Vasıflı İşçi Vizesine Başvuru

Sponsorluk Sertifikası alındıktan sonra, kendi sponsorluğunda Vasıflı İşçi vizesine başvurabilecektir.

Vasıflı İşçi vizesi ile kendinize sponsor olabilmeniz için, vize başvurunuzun aşağıdakileri göstermesi gerekecektir:

  • Sponsorluk Sertifikasının geçerli olması;
  • İş teklifinizde gerçek bir boş pozisyon olması;
  • İşinizin uygun bir beceri düzeyinde olması;
  • Size genel bir maaş eşiğine, meslek için 'gidişat oranına' ve asgari bir saat ücretine (varsa) eşit veya bunları aşan bir maaş ödenecek olması;
  • Sponsorunuz gerekli Göçmenlik Becerileri Ücretini ödemiş olması;
  • İngilizce dilinde en az CEFR Seviye B1'e (IELTS 4.0'a eşdeğer) yetkin olmanız;
  • Kamu fonlarına güvenmeden kendinizi geçindirmek için yeterli paranız olması;
  • Gerekiyorsa sabıka kaydı belgesi temin etmeniz, ve
  • Gerekiyorsa geçerli bir verem sertifikası temin etmeniz gerekmektedir.

Birleşik Krallık‘ta çalışmaya başlayacağınız günden 3 ay öncesine kadar Vasıflı İşçi vizesine başvurabilirsiniz.

Yurt dışından başvurursanız, kendi sponsorluğundaki Vasıflı İşçi vizesi başvurunuz hakkında normalde 3 hafta içinde bir karar almanız gerekir. Vasıflı İşçi olarak Birleşik Krallık 'a geçiş yapmak veya Birleşik Krallık ‘ta kalış süresini uzatmak için yapılan başvurunun standart işlem süresi 8 haftadır. Öncelikli hizmetler de mevcut olabilir.

Kendi sponsorluğundaki Vasıflı İşçi Vizesi için İngilizce dil şartı var mı?

Kendi sponsorluğunuzla Vasıflı İşçi vizesine başvuruyorsanız, Avrupa Ortak Dil Referans Çerçevesine (Common European Framework of Reference for Languages) göre dört bölümün (okuma, yazma, konuşma ve dinleme) tümünde en az B1 (orta) seviyesinde İngilizce yeterliliğini göstermeniz gerekir.

Kendi sponsorluğunda Vasıflı İşçi olarak giriş izni veya kalma izni isteyen başvuru sahipleri, aşağıdakileri gösterebildildikleri takdirde İngilizce dil kriterlerini karşılayacaktır:

  • Çoğunlukla İngilizce konuşulan bir ülkenin vatandaşı olmak;
  • Güvenli İngilizce Dil Sınavını (Secure English Language Test) geçmiş olmak;
  • İngilizce öğretilen bir derece almış olmak;
  • Birleşik Krallık'ta okuldayken İngilizce GCSE/A Level veya Scottish Highers almış olmak;
  • Giriş izni veya kalma izni için daha önce başarılı bir başvuruda B1 seviyesi şartını karşıladıklarını göstermiş olmak.

Güden Hukuk Bürosu Londra ofisinden Kendi Sponsorluğundaki Vasıflı İşçi vizesi ilişkin danışmanlık hizmeti almak veya başvurunuz üzerine detaylı görüşmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.