Ankara Anlaşması Vizesinin Akıbeti ve Brexit Süreci
Hazırlayan: Ali Güden
Brexit süreci ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına İngiltere'de oturum ve kendi işyerini kurma hakkı veren Ankara Anlaşması olarak adlandırılan Turkish Businessperson Visa ( Türk İşadamı Vizesi)'nin akıbetinin ne olacağı henüz belli değil.

Bu belirsizlik ortamında bir çok Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Ankara Anlaşması vizesi başvurusu için İstanbul'da Birleşik Krallık ( İngiltere) konsolosluğuna başvuru için gün almaya devam ediyor.

Brexit ile birlikte Ankara Anlaşmasının akıbetinin ne olacağı sorusuna Türkiye'nin Avrupa Birliği kurumları ve ülkeleri ile ile olan gergin münasebetleri de eklenince Ankara Anlaşmasının sona ereceği duygusunu daha da şiddetlendiriyor.

Özellikle Ankara Anlaşması başvurularına geri dönüşlerde yaşanan yavaşlamalar da başvurucular arasında bir an önce Ankara Anlaşması Vizesine başvurmak gerektiği gerçeğini ortaya çıkarıyor.

Ankara Anlaşması adlı vizenin arkasında Türkiye ile Avrupa Birliği ve Avrupa Birliği ülkeleri arasında 1963 yılında imzalanmış olduğu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının topluluğa üye ülkelerde hizmet verebilmek için vize almalarını sağlayan Ankara Anlaşması bulunmaktadır.

Birleşik Krallık'ta 2016 Haziran ayında yapılan AB referandumunda halkın yüzde 52'sinin Brexit'e evet yönünde oy kullanmasının ardından Birleşik Krallık hükümeti Avrupa Birliğinden ayrılış sürecinin startını vermiş ve bu sürecin 29 Mart 2019'da tamamlanması öngörülmektedir.

Ankara Anlaşması vizesinin 29 Mart 2019 sonrasında ki akıbetinin ne olacağı belli olmamakla birlikte bu tarihten önce de İngiliz hükümeti belli düzenlemeler yaparak Ankara Anlaşması vize başvuru sürecini durdurabilir. Şöyle ki, geçtiğimiz aylarda İngiltere göçmenlik işleri ile ilgilenen yüksek mahkemenin Ankara Anlaşması ile ilişkili bir davada [ R (on the application of Aydogdu) v Secretary of State for the Home Department (Ankara Agreement – family members – settlement) [2017] UKUT 00167 (IAC)] vermiş olduğu karar özellikle dikkat çekici olduğunu ifade etmek isterim.
İngiliz yargıç, ilgili mahkeme kararının detaylarında Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin Avrupa Birliği sürecinden uzaklaştığını dolasıyla Ankara Anlaşması kapsamında Türkiye Cumhuriyet vatandaşlarına verilen hakların bir kez daha değerlendirilmesi gerektiği vurgusunda bulunmaktaydı.

Söz konusu mahkeme kararı ile birlikte İngiltere'nin İstanbul Konsolosluğu'na yapılan vize başvurularında yaşanan gecikmelerde Ankara Anlaşması başvurusunun kaldırılacağı endişesini iyice arttırdı.

Gecikmelere rağmen, başvurulara geri dönüşlerde ki olumlu geri dönüşler henüz Ankara Anlaşması vizesinin sona ermediğini fakat yakın tarihte ciddi bir revizyona uğrayacağı ve belki de tamamen kaldırılacağı gerçeğini ortaya koymakta.

Gerek İngiliz Büyükelçisinin açıklamaları gerek Türk yetkililerin açıklamaları Ankara Anlaşması Vizesinin kaldırılmayacağı yönünde.

Bununla beraber İngiltere'de Brexit sonrasında kendine yeni iş ortaklıları arama veya bu ortaklıkları derinleştirmeye hız vermiş durumunda. Bu kapsamda, Türkiye'yi önemli bir iş ve ticaret ortağı olarak gören İngiltere Türkiye ile ilişkilerini hassas bir şekilde devam ettirmekte. Hatta, son süreçte Türkiye hükümeti bir çok Avrupa Birliği Hükümeti ve Amerika Birleşik Devletleri ile siyasi gerginlikler yaşarken İngiltere hükümeti Türkiye ile bu tür gerginliklere girmeme çabası içerisinde.

Önümüzde ki dönemde Avrupa birliği ile sıkı pazarlıklara devam edecek olan İngiltere Türkiye, Hindistan ve Çin gibi pazarlarda büyüme ve iş geliştirme gayretine de devam edecek gibi. Bu durumunda ki İngiltere Ankara Anlaşması Vizesini askıya alma fikrine yakın dönemde sıcak bakmayacağı görüşündeyim. Buna rağmen Mart 2019 sonrasının ne olacağı şimdiden belli olmadığından belirsizlikler de devam edecek gibi görünüyor.

Ankara Anlaşması Vizesi Kaldırılsa Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları İngiltere'de Oturum Sahibi Olabilmek ve İşyeri Kurabilmek için Ne Yapabilir ?

Ankara Anlaşması vizesi dışında, Türkiye'de kurulu ve faaliyet gösteren bir şirketin tek yetkili şirket temsilcisi olarak İngiltere'den oturum ve çalışma izni alınabilir. Bununla ilgili olarak Türkiye'de ki şirketin belli koşulları yerine getirmiş olması gerekmektedir.

Bununla birlikte, 200.000 GBP ( İki yüz bin) İngiliz Sterlini yatırım planı ile de İngiltere'de yatırım yaparak Girişimci Vizesi ( Entrepreneur Visa) diğer bir opsiyon olmaya devam edecek olup 2 Milyon İngiliz Sterlini gereken yatırımcı vizesi de yatırımcılar için bir vize başvuru yöntemi olmaya devam edecektir.

Sonuç

Belirsizlikler karşısında Ankara Anlaşması başvurusu yaparak İngiltere'ye yerleşmek isteyenlere bir an önce başvuru hazırlığı yapmalarını ve bu hazırlığı yaparken uzman bir avukattan danışmanlık almalarını öneririz.
LONDRA
5 Chancery Lane WC2A 1LG
T:
+4402074067504

ISTANBUL
Barbaros Mah, Varyap Meridian C Blok
D: 172 Ardıç Sok. 34746, Atasehir
T:
+902165101260

info@guden.av.tr