201610.20
0

İngiltere Türk İş Adamı Vizesi – Ankara Anlaşması

İngiltere Türk İş Adamı Vizesi – Ankara Anlaşması

Kimler Başvurabilir?

Bu vizeye, Türk vatandaşı olan, Birleşik Krallık ’ta yeni bir iş kurmayı veya kurulmuş bir işe katılmayı amaçlayan, Birleşik Krallık’ın bu vizeye başvurmak için aradığı nitelikleri taşıyan kişiler başvurabilir.

Ne Zaman Başvurulabilir?
Birleşik Krallık ’a gidiş tarihinizden 3 ay öncesine kadar vize başvurusunda bulunulabilir.

Ne kadar sürer?
Vize başvurusundan sonra 3 hafta içinde başvurunuza ilişkin cevap verilmektedir.
(Lütfen kendi ülkenizle ilgili vize alma sürelerini içeren dokümana göz atınız.)

Vize ücreti
Vize için herhangi bir ücret alınmamaktadır.

Ne kadar kalabilirsiniz?
Bu vizeyi kullanarak Birleşik Krallık ’ta 12 ay kalabilirsiniz. Ayrıca vizeyi 3 yıl daha uzatmak mümkündür.

Bu vizeyle neler yapılabilir/ yapılamaz?
Bu vizeyle,
• Birleşik Krallık ‘ta yeni bir iş kurabilir,
• Var olan bir işe katılıp aktif rol oynayabilir,
• Vizenizi başka bir vize türüyle değiştirebilir,
• Kalma sürenizi uzatabilir,
• Bakmakla yükümlü olduğunuz aile bireylerinizi yanınızda getirebilirsiniz.
(Halihazırda Birleşik Krallık ’ta bir iş kurduysanız vizenizin türünü değiştiremezsiniz. Bunun için Tier 1 Entrepreneur vizesine başvurmanız gerekmektedir.)

2. Başvuru İçin Aranan Nitelikler
Başvuru için Türk vatandaşı olmanız ve aşağıdaki niteliklere sahip olmanız gereklidir:
• Uygun bir iş kurma konusundaki niyetinizin gerçek olması
• İşinizi kurmak için yeterli sermayeye sahip olmanız
• İş için gerekli olan parayı ödeyebilecek durumunda olmanız
• Başka bir işe ihtiyaç duymadan kar payınızın sizin ve ailenizin geçimini sağlamaya yeterli olması gerekir.

Eğer var olan bir ortaklığa ya da şirkete katılmak istiyorsanız aşağıdaki niteliklere sahip olmanız gerekmektedir:
• İşi yönetmede aktif rol oynamak
• Yatırımınıza ya da sağlayacağınız hizmete gerçekten ihtiyaç duyulması

3. Başvuru için gerekli belgeler
• Geçerli pasaport veya geçerli seyahat belgesi
• 2 adet pasaporta uygun, biyometrik ve renkli fotoğraf
• İngiltere’de kalacağınız süre boyunca masraflarınızı karşılayabileceğinizi kanıtlamanız için gereken belgeler:
– Banka cüzdanlarının/hesap ekstreleri (en az son altı aylık hesap hareketleri belgelenmelidir)
– Maaş bordroları, işyeri sahibi olanların işyeri ile ilgili evraklar (faaliyet belgesi, ticaret sicil gazetesi, imza sirküleri, vergi levhası)
• Birleşik Krallık‘tan devlet yardımı alıyorsanız yardımı gösteren belgeler
• Tüberküloz testi yaptırması gereken ülkelerden birindeyseniz bu testin sonucu

Pasaportunuzda vizenin işlenebilmesi için en az bir sayfa boş olmalıdır. Birleşik Krallık’ta yaşamaya başladıktan sonra polis merkezinde kayıt yaptırmanız istenebilir.
İşiniz için gereken kanıtlayıcı belgeler
İş planlama, kurulma ya da yürütme süreçleriyle ile ilgili belgeleri sağlamalısınız.
Bunlar;
• İş planı
• İş yeri
• Ortaklık anlaşmaları
• Sigorta belgeleri
• Mali müşavir tarafından hazırlanmış ya da onaylanmış ticari hesaplar
• Birleşik Krallık Vergi Dairesi (HM Revenue and Customs) belgeleri (Ödemeyle ilgili belgeler içermeli)
• İşi yürütebilmeye yetkin olunduğunuza dair belgeler örneğin önceki iş tecrübelerine ilişkin belgeler
• İşe yapılan yatırım ve finansal dökümler örneğin banka hesap ekstreleri, yurtdışı para transferleri, banka kredileri
• Üçüncü kişilerden (örneğin aile bireyleri) gelecek olası finansal yardımı kanıtlayacak belgeler ile banka kredileri ya da mali duruma ilişkin belgeler
• İşle ilişkili olunduğuna dair diğer belgeler
4. Başvuru
Birleşik Krallık dışından yapılan başvurulan online olarak yapılmalıdır.
Başvurunuzun diğer bir aşamasında ise vize başvuru merkezinde biyometrik fotoğrafınız çekilip parmak iziniz alınacaktır.
Vizenizi alma süreniz ve verilen diğer hizmetler başvuru yaptığınız ülkelere göre farklılık gösterebilir.

5.Vize Süresini Uzatma
Birleşik Krallık’ta Türk İşadamlarına yönelik vizeyle daha uzun süre kalmak isterseniz vizenizi uzatmak için başvurabilirsiniz.
Vize uzatma başvurunuzda vizenizde bulunan bakmakla yükümlü bulunduğunuz kişileri de belirtmeniz gerekmektedir- orada bulunduğunuz süre içerisinde 18 yaşını doldurmuş çocuklar da buna dahildir. Vizenizi uzatmak için mevcut vizenizin bitiş tarihinden önce başvurmanız gerekmektedir. Vizenizi uzatmak için o sırada Birleşik Krallık ’ta bulunmanız gereklidir.

Ayrıca bunun yanında:

• Mevcut işiniz devam etmeli
• İşe devam edebilmek için gerekli olan payı ödeyebilecek durumunda olmak
• Başka bir işe ihtiyaç duymadan kar payınız sizin ve ailenizin geçinmesi için yeterli olmalı

Ne kadar kalabilirsiniz?
Türk İşadamları Vizesi normal şartlarda 3 yıla kadar uzatılabilir. Ancak bu süre içerisinde mevcut vizenizin size sağladığı alanda çalışıyor olmanız gerekmektedir. Vizenizi uzatmak için yeterli kanıta sahip değilseniz 1 yıl daha bu vizeyle Birleşik Krallık ’ta kalabilirsiniz. 1 yılın sonunda vizenizi uzatmak için tekrar başvurabilirsiniz.
Vizenizi nasıl uzatırsınız?
Başvuru formunu internet sitesinden indirin ve istenen belgelerle birlikte formda yer alan adrese yollayın.
Ne kadar sürer?
Başvuruya ilişkin karar başvuru yapıldıktan sonra 8 hafta içinde verilir.
Eğer başvurunuzun sonuçlanması daha uzun sürecekse ya da bir güçlük çıkması muhtemel ise sizinle iletişime geçilecektir. Bu durumlar;
• Belgelerinizin onaylanması gerekebilir.
• Mülakata çağırılabilirsiniz.
• Kişisel durumunuzla ilgili sorunlar.( Örneğin sabıkalı olmak.)
Vizeniz geçerli olduğu sürece Birleşik Krallık ’ta vize türünüzün değiştirilmesi başvurusunda bulunduktan sonra değişiklik hakkında karar verilene kadar Birleşik Krallık’ ta kalabilirsiniz. Vize için herhangi bir ücret alınmamaktadır. Eğer 4 yıldır Türk İş adamı Vizesine sahipseniz Birleşik Krallık ’ta süresiz oturma izni için başvurabilirsiniz.

6. Vize Türünü Değiştirme
Mevcut vizenizi Türk İşadamları Vizesiyle değiştirmek için başvurabilirsiniz. Bunun için mevcut vizenizin bitiş tarihinden önce başvurmanız gerekmektedir. Başvuru Koşulları:
Vize türünüzü değiştirebilmek için;
• Yasal olarak Birleşik Krallık ‘ta bulunmak,
• Tüm başvuru koşullarına uygun olmak,
• Hâlihazırda mevcut vizeniniz kapsamında olmayan bir iş yürütüyor olmamak gerekir.
Ne kadar kalabilirsiniz?
Türk İşadamları Vizesi 12 ay boyunca geçerlidir. Ancak vizeyi 3 yıl daha uzatmak mümkündür.
Vize türü nasıl değiştirilir?
İnternet sitesinde bulunan vize başvuru formunu indirilip başvuru için gerekli olan dokümanlarla birlikte ilgili adrese postalanmalıdır.
Vize türünün değişmesi ne kadar sürer?
Başvuruya ilişkin karar başvuru yapıldıktan sora 8 hafta içinde verilir.
Eğer başvurunuzun sonuçlanması daha uzun sürecekse ya da bir güçlük çıkması muhtemel ise sizinle iletişime geçilecektir. Bu durumlar;
• Belgelerinizin onaylanması gerekebilir.
• Mülakata çağırılabilirsiniz.
• Kişisel durumunuzla ilgili sorunlar.( Örneğin sabıkalı olmak.)
Vizeniz geçerli olduğu sürece Birleşik Krallık’ta vize türünüzün değiştirilmesi başvurusunda bulunduktan sonra değişiklik hakkında karar verilene kadar Birleşik Krallık’ta kalabilirsiniz.

Vize ücreti
Vize için herhangi bir ücret alınmamaktadır.

7. Aile Üyeleri
Bakmakla yükümlü oluğunuz aile üyeleriniz bu vizeyle sizinle birlikte Birleşik Krallık ‘a gelebilir.
Bakmakla yükümlü olunan kişiler:
• Eş
• 18 Yaşın altındaki çocuklar
Her aile bireyi için olması gerekenler:
• Geçerli pasaport ya da seyahat belgesi
• 2 adet biyometrik fotoğraf
• Aranızdaki ilişkiyi kanıtlayıcı nitelikte belgeler. Ör: evlilik cüzdanı, doğum belgesi
• Sürekli olarak sizinle yaşayacaklarına ilişkin belge
• 18 yaşın altında bakmakla yükümlü olunan çocukların diğer ebeveyni yanlarında bulunmayacaksa bulunmayan ebeveynden muvaffakatname
• İngiltere’de kalacağınız sürece kendi masraflarınızı ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin masraflarını karşılayabileceğinizi kanıtlamanız için gereken belgeler. Örn: Banka hesap dökümleri, maaş bordrosu( son 6 ayın)
• Tüberküloz testi yaptırması gereken ülkelerden birindeyseniz bu testin sonucu

Eğer bakmakla yükümlü olduğunuz kişi hâlihazırda Birleşik Krallık’ta ise;
• Birleşik Krallık ‘ta göçmenlik yasalarına aykırı hareket etmemiş olduklarına dair kanıt,
• Polise kayıt yaptırılması istenmişse kaydın yapıldığına dair belge

Bakmakla yükümlü olunan kişilerin Birleşik Krallık dışından başvuruları
Kendi vize başvuru formunuzda aileniz için de başvuruda bulunabilirsiniz.
Ancak halizahırda Birleşik Krallık ‘ta iseniz ve ailenizin de yanınıza gelmesini istiyorsanız, ailenizin bulundukları yerdeki vize başvuru merkezine başvurmaları gerekmektedir.
Başvuru sırasında aile üyeleriniz parmak izlerinin belgesini ve biyometrik fotoğraflarını yanlarında bulundurmalıdır.
Vizenizi alma süreniz ve verilen diğer hizmetler başvuru yaptığınız ülkelere göre farklılık gösterebilir.
Bakmakla Yükümlü Olunan Kişilerin Birleşik Krallık ‘ta Yaptığı Başvurular Bakmakla yükümlü olunan kişiler halihazırda Birleşik Krallık’ ta iseler mevcut vizelerini kendileri Türk İşadamları için vizenin bakmakla yükümlü olunan kişi vizesine dönüştürmek için başvurabilirler.

Birleşik Krallık ‘ta İken Doğan Çocuklar
Eğer Birleşik Krallık’ ta iken çocuk sahibi olursanız çocuğunuzun sizinle birlikte kalması için izin başvurusunda bulunabilirsiniz.
Ancak çocuğunuzla beraber Birleşik Krallık içinde ya da dışında seyahat etmek istiyorsanız mutlaka izin başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Başvuru formunu tamamlayın ve çocuğunuzun her iki ebeveynini de gösteren Birleşik Krallık doğum belgesini ilgili birimlere gönderin.